Paluu juurilleni

Olin suunnitellut jo miltei 15 vuotta tekstiilejä teollisuuden tarpeiden pohjalta. Työni kautta matkustelin paljon Euroopassa: perehdyin matkoilla taiteeseen, historiaan ja muotoiluun.

Vuonna 2001 matkustimme taiteilija-sisareni Merja Aletta Ranttilan kanssa Australiaan tutustumaan Aboriginaalien kulttuuriin ja elämään. Heidän maanläheinen värimaailmat, vahvat kuviot ja mielenkiintoiset tarinat tekivät minuun vaikutuksen ja toivat omaan suunnitteluuni uusia ulottuvuuksia.

Vuonna 2002 vietimme sisareni kanssa kuukauden stipendiaattina Villa Karossa, Beninissä. Tänä aikana ymmärsin kuinka vahvoja ovat vuosisatojen, vuosituhansien takaa tulevat perinteet. Lumouduin afrikkalaisesta luonnosta, taiteesta ja elämänasenteesta.

Seuraava matkani Afrikkaan suuntautui Senegaliin v. 2003, kohteena Naisten Punainen Talo. Tutustuin Naisten Punaisen Talon toimintaan ja työskentelin heidän kanssaan. Tämän matkan aikana kävimme paljon keskusteluja heidän rikkaasta kulttuuristaan ja kuinka tätä kulttuuria voisi tuotteistaa suomalaisen muotoilun avulla heidän edukseen.

Kaikki nämä tekemäni matkat vieraisiin kulttuureihin saivat minut ymmärtämään oman saamelaisen kulttuurini tärkeyden ja kulttuurini rikkauden.

Joskus pitää matkustaa kauas nähdäkseen lähelle.

Olin valmis palaamaan juurilleni.

Syntyi Ságat – kokoelma.

Seija Ranttila

Olen syntynyt Inarissa ja viettänyt lapsuuteni Lemmenjoen kauniissa maisemissa. Saamelainen yhteisö oli tärkeässä roolissa perheeni elämässä. Vanhempani olivat molemmat kotoisin Inarijokivarresta, äitini Kuoppanivasta ja isäni Ranttilasta. Aina kun meille oli mahdollista kuljimme sukulaisten ja tuttavien luona Utjoella, Karigasniemellä ,Karasjoella ja muualla pohjois Norjassa. Nuoruuteni vietin Inarissa ja kesäisin työskentelin matkailun parissa.

Opiskeluni suuntautui luovalle alalle sisareni Merja Aletta Ranttilan kannustamana. Limingan taidekoulun jälkeen opiskelin Lahden Muotoiluinstituutissa teollista pukusuunnittelua (1986-1990). Kuosisuunnittelu osoittautui kiinnostavimmaksi aineeksi ja opiskeluni päätyttyä siirryin heti tekstiilisuunnittelijaksi Finlayson Oy:lle Tampereelle (1990-2005). Suunnittelin kuoseja pitkään myös Nansolle (1998- 2009). Olen suunnitellut sisustustekstiilejä myös Lennol Oy:lle.

MALINA pussilakanasetti 

www.lennol.fi

AURINKO torkkusaali

www.lennol.fi

MALINA pussilakanasetti

www.lennol.fi